Iata 3 modalitai prin care iti transformi mintea in cel mai fidel aliat

yoga-meditation-widescreen-high-resolution-wallpaper-for-desktop-background-download-yoga-images-free

De ce mintea ta iti poate fi si inamic, dar si aliat? Si totusi cum faci sa o transformi in cel mai fidel aliat al tau.

Fie ca mintea iti e inamic sau aliat aceasta are o forta extraordinara. Si da, iti controleaza toata viata, pana in cel mai mic detaliu.

In primul rand, mintea este construita in asa fel incat sa conserve energia. Modalitatea prin care face acest lucru e simpla, face aceleasi activitati pe care le-a mai facut, iar acum le face din reflex fara a mai gandi, fara a mai depune vreun efort.

Poate ai observat de multe ori la tine cum preferi sa faci o activitate pe care o faci zi de zi in defavoarea unei activitati noi, dar constructive. Poate ai obervat cum atunci cand vrei sa faci o activitate care te atrage, o voce interioara iti spune instantaneu ca nu poti, nu esti suficient de bun, nu ai suficienti bani, nu ai suficient timp si multe alte motive pentru care sa nu actionezi. Aceste motive se nasc ca un scut de aparare care „ajuta” la protejarea energiei, dar au si legatura cu stima de sine scazuta. Toate motivele pentru care nu trebuie sa actionezi iti vin in minte tocmai din acest motiv. Mintea te tine la distanta de consumarea energiei.

Fenomenul e cunoscut peste tot in lume si nu e absolut nici un om care sa nu se fi lovit macar o data de asta. O persoana care studiaza dezvoltarea personala ti-ar zice ca esi in zona de confort. O presoana de la tara ar zice ca esti lenes. Altii ar spune ca esti prea comod si asa mai departe.

Dar cum faci sa transformi acest dusman intr-un aliat puternic si de nadejde?

Vestea buna e ca se poate. Vestea mai putin buna e ca acest lucru nu se face pocnind din degete. E un intreg proges de dezvoltare. Daca tu ai ajuns sa citesti articolul asta inseamna ca iti place sa te dezvolti si nu ma indoiesc ca nu vei reusi.

 

In primul rand, treuie sa iti cresti stima de sine, ca tu sa crezi ca poti, ca poti orice. Cum faci asta? E simplu. Obtinand succese mici care iti vor da incredere pas cu pas. Aceste succese mici iti vor creea convingerea ca poti si vor fi ca o fundatie pentru succese din ce in ce mai mari. Exemple poti fi multe dar acestea pot fi diferite de la om la om. Asa ca cel mai bine ar fi sa descoperi tu domeniile in care ai vrea sa obtii succes si astfel sa starnesti admiratia celor din jur (mi-a zis mie cineva ca lucru asta iti creste stima de sine J).

Apoi pentru a pune stapanire pe gandurile tale, din punctul meu de vedere, cea mai eficienta activitate este meditatia. Mintea mea era ca o maimuta. De putine ori facea ce ii ziceam eu, asa ca am inceput sa studiez despre meditatie. Mai intai am inceput cu informatii de pe internet, am aplicat si am vazut cum functioneaza. Iti voi spune in mare cum trebuie sa faci ca sa meditezi. Dar cel mai bine pentru tine ar fi sa mergi la niste cursuri unde vei invata si vei aplica alaturi de alti oameni.

Modalitati de meditatie sunt multe, nici eu nu le-am explorat pe toate, ce iti recomand tie e sa mergi intr-un loc linistit, te asezi in pozitia lotusului, daca poti, daca nu „turceste” , sau in fund la marginea patului. Tii spatele drept, inchizi ochii si incerci sa nu te gandesti la nimic. In medie oamenii au cam 60 000 de ganduri intr-o zi asa ca o sa ti se para putin complicat, dar cu timpul vei reusi sa stai tot mai mult. Nu te judeca pentu ca iti apar gandturi tocmai cand credeai ca ai stat si tu mai mult. Pur si simplu iarta-le si da-le voie sa treaca apoi revin-o in „starea de fara gand”. Cel mai indicat e sa meditezi dimineata si seara, dar e la fel de eficient si daca o faci atunci cand simti, in orice moment al zilei. Nu te lupta cu tine, incepe mai intai cu 5 minute de meditatie, apoi creste progresiv. La un moment dat, corpul iti va cere singur sa stai mai mult.

Alta modalitate ar fi tehnica gandurilor opuse… Si aici vei avea de lucrat pas cu pas.

Tehnica gandurilor opuse e simpla…in teorie. Atunci cand ai un gand negativ, schimba-l cu ceva pozitiv. Ceva ce te face fericit. Memoreaza-ti niste momente care te fac fericit si incepe sa te gandesti la ele. Poate fi vorba de ceva ce iubesti, de un moment amuzant, de o chestie care te umple cu speranta si asa mai departe.

 

Un alt exercitiu este meditatia lumanarii. Si acesta e foarte simplu, dupa cum ai vazut in denumire e vorba tot de un fel de meditatie…

Te asezi comod pe un scaun, aprinzi in fata ta o lumanare si incepi sa o privesti. Incerci sa ai cat mai putine ganduri si sa urmaresti flacara lumanarii. Urmareste-i fiecare miscare, urmareste-o cum danseaza. Fa acest lucru atat cat iti face placere, dar nu mai putin de 5 minute.

 

Incepe sa practici aceste exerciti sau macar 2 din ele in fiecare zi si te asigur ca treptat vei observa efectele, vei observa cum devii stapan pe tine, iar viata ta va incepe sa se schimbe.

Lasă un comentariu